Home Voćarstvo Hidrogel, kompleks zeolitskih i bentonitskih minerala

Hidrogel, kompleks zeolitskih i bentonitskih minerala

by Jovana

Mineralni hidrogel je mast od prirodnih minerala. Za njega stručnjaci kažu da je napavio malu revoluciju u primeni zeolita i bentonita u voćarstvu, šumarstvu, vinogradarstvu i rasađivanju velikog broja drveća. On je apsolutno proizveden od prirodnih supstanci. Većinu sasava čini bentonit, dok je zeolit u manjim procentima prisutan.

Mineralni hidrogel je ekološki proizvod, koji zadovoljava sve standarde ogranske proizvodnje. On je apsolutno bezopasan za zdravlje, veoma će poboljšati kvalitet zemljišta, što je za biljke jako značajno i takođe se može koristiti na apsolutno svim tipovima tla.

Hidrogel mineral

Uputstvo za upotrebu

Hidrogel se koristi na manjim površinama, gde je potrebno povećati prinos biljaka. On je veoma jedinstven proizvod jer sadrži do 94 posto vode i do 8 posto hranljivih sastojaka. Ukoliko nam je potrebno da zemljištu uspostavimo prirodni balans za duži vremenski period, ovaj gel je pravi proizvod za to. Takođe njegovo delovanje je i prehranjivanje korenovog sistema u aridnim klimatskim uslovima.

Ovaj proizvod rešava jedan zaista ogroman problem savremene biljne porizvodnje. Glavni borac je u nedostatku vlage u zemljištu u vremenskom periodu od 30 do 80 dana. Hidrogel se odlično apsorbuje i samim tim značajno povećava kapacitet vode u zemlji, zbog procenta vode i mineralnih komponenti, koje sadrži u sebi.

Primena

Primena mineralnog hidrogela može se vršiti na dva načina. To su :

  • direktno
  • patronski način

Direktna primena hidrogela je jako jednostavan posao. Koren svake sadnice se pre sađenja umoči u hidrogel i zatim se polaže u iskopanu rupu. Bilo bi dobro da se u zemlju u koju se vraća stavimo i Ecozela 20 posto, kako bi se njegova efikasnost povećala još više. Ovaj način primene najčešće se koristi kod rasađivanja, jer pospešuje i razvoj korenovog sistema sadnice.

Patronski način primene vrši se tako što se u iskopanu jamu stavlja Ecozel 1 do 1,5 kg zavisi od rastojanja između sađenih biljaka. Nakon toga se u jamu postavlja cve koso ili vertikalno i malo se urone u Ecozel. Biljka koja se rasađuje zatrpa se zemljištem. U cev sipamo direktno 2 do 3 l vode koji odlazi u korenom sistem. Posle toga se ubacuje patron mineralnog gela. Kada smo to sve uradili zatvarramo cev. Mineralni hidrogel će da preda vodu i svoje minerale, tada će cev ostati prazna i dodajemo novi patron gela i hranljivo đubrivo.

Ovaj način primene ima prednost jer u ovom slučaju vremenski uslovi ne mogu da utiču na razvoj biljke, sa površine tla preko cevi se ostvaruje direktna veza i sa samim korenom biljke, trajno se rešava problem snabdebanja biljke sa vodom i hranjivim sastojcima. Takođe primena na patronski način je jako efikasna za nepovoljnu morfologiju tla, gde je otežano zalivanje i što je najbitnije rasad će se primiti sto posto bilo u voćarstvu, vinogradarstvu ili šumarstvu.

Način upotrebe

U slučaju već odraslih vinograda hidrogel se posopa u brazdu sa leve strane i sa desne strane špalira i to na rastojanju od 10 do 150 cm u količini 1,5 kg na 1 m.

Kod mladih vinograda se posipa na dno sadne rupe u količini od 400 do 500 g po jednoj reznici

Kad je u pitanju voće, hidrogel se kod formiranih voćnjaka sipa na dno jame 1,5 kg na jednu sadnicu, a kod novih mladica voća koristi se u količini od 1 do 1,2 kg po sadnici.

Preporučujemo