Home ŽivinarstvoJapanske prepelice Tov japanskih prepelica

Tov japanskih prepelica

by admin

Krajnji cilj gajenja prepelica je proizvodnja mesa i jaja za tržište. Dobro utovljeno daje kvalitetno i ukusno meso, koje se sve više traži, kako na našem, tako i na inostranom tržištu. Prepelice se, čim napune mesec dana starosti, stavljaju u tov.

Prepelice za tovljenje drže se u kavezima, koji mogu biti jedan iznad drugog. U njima je ograničeno kretanje i podesni su za tovljenje po svim pravilima, koja se odnose na tov prepelica. Zbog skučenog prostora ptice se slabo mogu kretati, a to povoljno utiče na tovljenje. Specijalizovana preduzeća izrađuju naročite tovne kaveze za prepelice koje se tove.

Drugi činilac, koji utiče na porast i tov prepelica je hrana. Prepelicama u tovu treba davati hranu bogatu ugljenim hidratima. Hrana je važan faktor koji utiče na prirast težine i mesa. Za tov prepelica najbolje se pokazala industrijski pripremljena hrana.

Obzirom da se ova ptica brže razvija od ostalih koka, njena je privredna korist veća. Takođe nedavno je otkriveno da ova koka ima privredni značaj u proizvodnji jaja i mesa. Pored jaja i mesa za tržište postoji interesovanje i za žive prepelice za sportska takmičenja o čemu će biti govora u posebnom poglavlju.

Preporučujemo