Home ŽivinarstvoJapanske prepelice Lekovita jaja japanske prepelice

Lekovita jaja japanske prepelice

by admin

 

Veliko interesovanje koje vlada za upotrebu jaja japanske prepelice, neosporno iziskuje da se sagledaju osnovne karakteristike upotrebe ovih jaja.

Ako se prepelice hrane po određenoj stručnoj recepturi koncentrata, jedno jaje ima 158 kalorija, sa sledećim sastavom: 74, 6% vode, 13, 1% proteina, 11, 2% masti ili, 1% soli. Jaja su bogata mineralima sledećeg sastava: 0, 59 mg kalcijuma, 220 mg fosfora, 3, 8 mg gvožđa. Jaje je bogato vitaminima tako da sadrži 300 IJ, vitamina A, 0, 12 mg vitamina B1, 0, 85 mg vitamina B2, 0, 10 mg nikotinske kiseline. Drugim rečima u 6 prepeličijih jaja, koja su po težini jednaka jednom kokošijem jajetu, nalazi se pet puta više fosfora, sedam i po puta više gvožđa, šest puta više vitamina B1 i 15 puta vitamina B2. Hranljiva vrednost prepeličijeg jajeta jednaka je vrednosti pet kokošijih jaja. Jaje je bogato nezamenljivim aminokiselinama kao što su metionin, koji je regulator metabolizma holesterola, fenilalaninom, koji ima veliku ulogu u višoj nervnoj delatnosti kao i triptofan i leucin.

Po sadržaju fosfornih materija prepeličije jaje premašuje sve ostale hranljive produkte. Prepeličije jaje sadrži još neidentifikovane biološke aktivne materije stimulatore zdravlja i znatne količine mikroelemenata i to: kobalta, cinka, mangana, magnezijuma i druge. Važno je napomenuti da kada se ne bi davala kvalitetna hrana, određenog sastava, prepeličija jaja bila bi bezvredna u pogledu njihovog sastava i lekovitosti. U nedostatku japanske i kineske stručne literature, ovi podaci su uzeti iz ruske stručne literature. Rusi su osnovali više desetina farmi od kojih svaka proizvodi više miliona jaja, pored stotine hiljada komada prepelica za meso. Pored toga u više sanatorijuma koristi se hranljivost i lekovitost jaja i mesa, naročito jaja. Još davne 1967. Godine u Rusiji su počela klinička lečenja prepeličijim jajima.

Naravno, samo u određenim medicinskim ustanovama.
Lekari sočinskog sanatorijuma Ministarstva odbrane Rusije, jedne od najčuvenijih medicinskih ustanova u svetu, došli su do zanimljivih zapažanja prilikom primene ovih jaja. Tako dr Azaurjan, glavni terapeut i kandidat medicinskih nauka dr Buldakov iznosi u časopisu „Crnomorski sanatorijum“ da se u ovoj ustanovi primenjuju prepeličija jaja kod hipertonijske bolesti drugog stepena, kad su druge metode dale suprotno dejstvo ili su bile malog efekta. Posle 10 do 12 dana tretiranja, bolesnicima iščezavaju bolovi u glavi, u oblasti srca, snižava se krvni pritisak, poboljšava se životni tonus, san i opttgte stanje. Oni su naveli primere bolesnika, koji su bolovali 10 i više godina od hipertonije, primali razne lekove i na kraju se popravilo njihovo stanje posle uzimanja jaja. Jaja su se davala u sirovom stanju.

Iz ruskih stručnih članaka utvrđeno je da su jaja jap. Prepelice vrlo korisna za čovečiji organizam, a naročito za: krv i krvotok (stimulišu stvaranje krvi i leče krvotok) , srce (poboljšava rad i leči neke bolesti srca) , jetru (poboljšava rad jetre) , bubrega (poboljšava rad bubrega) , želudac (poboljšavaju probavu i leče čir). Pored korisnosti za nabrojane organe, smanjuje se holesterol u krvi. Primećeno je da su koribna i kod dece koja su zaostala u razvoju.

Prema ispitivanjima japanskih naučnika, jaja prepelice imaju veliki efekat pri lečenju arterioskleroze, hipertonične bolesti, šećerne bolesti, bronhijalne astme, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, malaksalosti i nervnog rastrojstva. Posle tretmana kod većine obolelih se zapaža povećanje apetita i poboljšanje opnggeg zdravstvenog stanja. Popggo sva ispitivanja nisu izvedena do kraja, to je poželjno da se oboleli povremeno podvrgavaju kliničkim i biohemijskim analizama zdravstvenog stanja.

Mehanizam delovanja prepeličijih jaja na čovečiji organizam nije dovoljno izučen. Međutim organizam lako podnosi prepeličija jaja, koja ne izazivaju negativne (suprotne) pojave. Neuredna i druga primena jaja može dovesti do neželjenih rezultata. Neophodni su saveti i kontrola lekara. Jaja su dopunski lekoviti faktor s kompleksnom terapijom. Samo pravilno lečenje može dati stvaran terapijski efekat kaže se doslovice u radu dr M. Azaurijana i dr Baldakova.

Najbolje je da se jaja uzimaju u sirovom stanju ujutro na prazan stomak. Takođe se mogu upotrebljavati zaslađena šećerom ili medom u obliku koktela. Radi poboljšanja ukusa daje se sok od višanja u količini od 40 – 50 g ili 1 – 2 dela soka od pomorandže ili ista količina limunasa 1 – 2 čajne kašike šećera ili meda (ne važi za šećeraše).

Lekari medicinskog centra Ministarstva zdravlja Rusije iznose rezultate lečenja većeg broja pacijenata sa raznim obolenjima.

Rezultati su bili mahom uspešni, izuzetak su pacijenti sa gnojnim zapaljenjem dvanaestopalačnog creva, hroničnom upalom debelog creva i pacijenti sa zapuštenom arteriosklerozom iznad 70 godina, kao i individualnim pojavama alergije.

Kod ovakvih komplikovanih slučajeva, lečenju jajima treba pristupiti po preporuci lekara i pod njegovom kontrolom. To važi za Rusiju, gde je terapija jajima priznata i prihvaćena od strane tamošnjih zdravstvenih instituta i organa. Ko hoće, može da čeka mišljenje naših lekara u tom pogledu, a ko neće, taj može da isproba dejstvo umerenim početnim količinama, s tim da u slučaju pojave negativnog efekta, odmah prekine upotrebu prepeličijih jaja.
Bolesti koje se mogu lečiti, kao i broj jaja potrebnih za jednu kuru, navodimo u sledećem pregledu:

Врста болести – превентива

Комада јаја

1. Повећан притисак

120

2. Чир у стомаку

120

3. Артериосклероза

240

4. Шећерна болест

240

5. Бронхијална астма

240

6. Туберкулоза

240

7. Малокрвност

240

8. Нервно растројство

240

9,. Превише холестерола у крви

240

10. Неуредна пробава (лења црева и стомак)

 240

11. Пролепшавање тена и лица

240

Uputvo za upotrebu jaja

Preporučujemo