Home Voćarstvo Saveti za uzgoj vinove loze

Saveti za uzgoj vinove loze

by admin

Uzgoj vinove loze traži dosta vremena i rada. Najpre treba odabrati sortu vinove loze ćete gajiti a na to najviše utuču klimatski uslovi, tip zemljišta i namena groždja (vino, sok, jelo…) . Sa svim ovim podacima, obratite se stručnjaku koji će Vas posavetovati o tome koje su optimalne sorte koje će davati najbolje prinose na mestu gde planirate da gajite vinovu lozu.

Znajte da većina sorti počinje da rađa dve do četiri godine od sadnje.

Kotline i nizine nisu pogodne za uzgoj vinove loze. Optimalni su brežiljci, obronciitereni koji gledaju kaj ugu, jugozapadu ili jugoistoku, zbog faktora svetlosti. Pesak Deliblatske peščare je dobar teren za izgoj vinove loze a koji ne traži kalemljenje i gde neće opstati filoksera koja uništava koren loze. Najkvalitetnije groždje je ono koje se gaji na terenima izloženim suncu,pored većih vodenih površina.

Uzgoj po koracima

Posle nabavke sadnica, pazite da im se koren osuši. Ako na sadnicama nema zemlje, a ne planirate sadnju, potopite koren u vodu, ali najviše na jedan dan.

Sadnja: Vinova loza se sadi na rastojanju od 2.5 do 3 metra u to u suvoj zemlji. Dobra područja za gajenje vinove loze su peskovita i stenovita.

Važno je dazemljište dobro odvodi vodu, inače su mogući problemi sa zarazama. Osigurana drenaža je vrlo važan faktor.

Navodnjavanje: Groždje zahteva dosta vode tokom prvog meseca posle sadnje, pa ga redovno zalivajte da bi se koren dobro razvio. Neophodna je i kultivacija zemlje oko sadnice od oko 2 metra, da bi se koren dovoljno raširio.

Djubrenje: Ako tokom prvih nekoliko godina, vinova loza ima tamno zeleno i zdravo lišće, to je znak da biljka dobija dovoljno hranljivih sastojaka. Ako je zemlja pak siromašnija, dodaje se đubrivo u prečniku od oko 15 cm oko biljke.

Temperatura: Cvetanje loze počinje na oko 18 stepeni, a sazrevanje groždja na oko 20 stepeni. Temperature niže od nule negativno utiču na razvoj biljke tokom vegetacije.

Špalir: Loza se vezuje za špalir koji se može napraviti od drvenih ili gvozdenih stubova ili PVC cevi. Kada jednom se loza usmeri, održavanje je mnogo lakše.

Orezivanje: Rezidba usmerava energiju biljke u plodove i pruža dotok vazduha i sunčeve svetlosti. Ako se vinova loza ne orezuje, prinosi će biti manji, a grožđe će biti sitnije. Orezivatnje se vrši krajem februara i početkom marta. Nova vinova loza raste sa okca koje se formiralo prošle godine. Odsecite bočne izdanke koji ne donose mnogo plodova. Da bi glavno stablo bilo podstaknuto na rast, lozu više orezujte prvih nekoliko godina.

Okca najbolja za rađanje su od šestog do dvanaestog, a ona koja se nalaze posle dvanaestog ne donose dosta grožđa pa se zato odstranjuju.

Važno je i da, kad prodje zima, iskontrolišite da li je su okca smrznuta, ona su krta i smedja, pa ih odstranite.

Zaštita od bolesti: Osim insekata, opasnost za groždje mogubiti i ptice koje jedu groždje dok je zeleno. Stavite zaštitnu mrežu nad lozom još pre sazrevanja. Sunčana pozicija i dobar protok će smanjiti mogućnosti pojave gljivičnih bolesti loze.

Berba: Groždje se bere kada su grozdovi potpuno zreli. Pratite boju groždja i probajte ga. Uz posebne setove za proveru zrelosti, možete da utvrdite procenat šećera i pH vrednost voća. Groždje se bere makazama da bi se izbegla oštećenja. Nezrelo ili trulo grožđe obavezno odstranite.

Bolesti vinove loze

-Plamenjača

Ako koristite sistemična sredstva, tretiranje treba obavljati na 10-14 dana,a ako se koriste klasična, kontaktna sredstva prskanje se obavlja na nedelju dana. U slučaju kiše, prskanje vinove loze se ponavlja. Tretiranje plavim kamenom: U našim uslovima, za suzbijanje plamenjače, koriste se preparati na bazi bakra – bordovska čorba. Ipak, neretko se zbog loše pripremljene čorbe, i lošeg odnosa Plavog kamena i gašenog ili negašenog kreča, na vinovoj lozi pojevae ožegotine.

vinova loza

Preparati za suzbijanje plamenjače koji se najčešće koriste su : RIDOMIL GOLD MZ WG, CABRIO TOP,QUADRIS,ACROBATE, MIKAL FLASH, FOLIO GOLD…

-Pepelnica

Pepelnica se obično javlja kada su lastari 10-15 cm dužine, i onda kada je lozapred cvetanjem ili kada su bobice trećine svoje večine.

Najčešće se u svrhu suzbijanja pepelnice koriste RUBIGAN, QUADRIS, SYSTHANE, BAJLETON, TOPAS, CABRIO TOP, STROBY, TRIFMINE…

NAPOMENA: Pri upotrebi hemijskih sredstava , vodite računa o medjudejstvu nekoliko različitih preparata, pratite uputstva proizvođača o primeni preparata i karenci a najbolje je da ona bude što kraća.

Preporučujemo