Home ŽivinarstvoOstalo Saveti za uzgoj zečeva

Saveti za uzgoj zečeva

by admin

Gajenje zečeva odnosno kunića zavisiće od toga koja mu je namena: Za tov i za klanje (za meso) ili za razmnožavanje i dalju prodaju kao kućnih ljubimaca. Od načina uzgoja, zavisiće i isplativost celog posla.

Uzgoj zečeva postaje unosan posao zato što je tržište mesa u razvoju uz stalno povećavanje potražnje. Meso zeca je vrlo kvalitetno, ima malu količinu masti, malo holesterola, a dosta poželjnih belančevina.

Postoje pasmine (vrste, rase) koje su pogodne da se uzgajaju zbog mesa u krzna ali i za uzgoj grla koja se izlažu na takmičenjima.

Linjanje

Menjanje dlake, odnosno linjanje, proces je koji kod zečeva traje cele godine, ali je jači pred zimu i pred leto. Jesenje linjanje je brže kod životinja koje su boljeg zdravstvenog stanja a na intenzitet promene dlake utiču još i dužina dana, temperatura i vlaga.

Plodnost i parenje

Plodnost zečeva opada sa visokim temperaturama. Mužak je sterilan već na 30 stepeni. Postoje 3 vrste osemenjivanja: prirodan pripust, forsirani pripust i veštačka oplodnja.

Embrionalni razvoj traje 30 do 32 dana, odnosno 28-35 dana. Ženke se kote u kratkim vremenskim periodima i same dosta pomažu posebno ako dodje do zastoja ploda, medjutim, u tom slučaju može da dodje do samoozledjivanja.

Kada dodju na svet, mladi imaju masu od 30-40 grama, slepi su i bez dlake. Potrebno im je da se greju, dlaka počinje da raste za nekoliko dana a progledaju za 10-tak dana. Nekada se koristi metoda podmetanja mladunaca kako bi se stvorila podjednaka gnezda.

Pri koćenju postoji povećana potreba za vodom kod ženke zbog početka laktacije.

Ishrana, nega i kupanje

Tov zečeva počinje sa 24-29 dana a traje 70-90 dana.

Mladi zečevi se nakon odvajanja od majke drže se u posebno ogradjenom objektu koji je prethodno dezinfikovan. Na pod se prostre slama, piljevina ili seno. U grupi mogu biti zečevi starosne razlike do oko mesec dana. Važno je da nema drastično jačih primeraka koji će pokupiti svu hranu. Voda treba da im uvek bude na rapolaganju – sveža i čista. Korito za koncentrat ili zrnastu hranu, treba da ima dovoljnu dužinu kako bi svi zečevi mogli da joj pridju.

uzgoj zeceva

Jasle za travu i seno,treba napraviti tako da zečevi ne uskaču u njih. Ne gomilajte hranu, posebno travu, jer se može lako ubudjati . Probajte da dozirate hranu tačno za jedan obrok.

Zečevi su veoma čiste životinje i dosta vremena troše na kupanje. Redovno četkanje učiniće da im krzno ostane u dobrom stanju.

Kratkodlaki zečevi, četkaju se minimum jednom sedmično, a tokom linjanja i svakog dana. Najbolje su četke od prirodne dlake. Ako gajite angora zečeve, četkanje mora biti svakodnevno.

Bolesti zečeva

Bolesti zečeva uglavnom su vezane za nepravilnu ishranu i loše uslove uzgoja.

Vlažna podloga, prljavština i loša ishrana uzrokovaće bolesti. Ako zec nema zdrav apetit ili jede vrlo malo, deluje nezainteresovano i uši mu se ne pokreću u smeru izvora zvuka, morate se konsultovati sa veterinarom.

Ostali znaci bolesti su mutne oči, proliv, dlaka bez sjaja, crveno smedja mokraća, visoka temperatura…

Agresivnost kod zečeva

Neki zečevi mogu biti i vrlo agresivni, a ponekad čak grizati. Ipak, nije reč o urodjenom ponašanju, već je reč o neprimerenom postupanju sanjima. U uzroke agresivnosti spada i prerano odvajanje od majke i grupe.

Preporučujemo