Home ŽivinarstvoOstalo Uzgoj fazana i ukrasnih peradi

Uzgoj fazana i ukrasnih peradi

by admin

Uzgoj fazana nekada je bila privilegija bogatih ljudi koji su ih najčešće gajili zbog lova ali i njihove lepote. Danas je gajenje ove ptice lako dostupno svakome ko bi za te namene izdvojio jedan veći deo bašte ili okućnice.

Znajte da u odnosu na drugu domaću živinu, kao što su kokoške ili guske, fazani i te kako mogu uspešno da lete, pa je za njihovo odgajanje potrebno da im onemogućite “beg” sa poseda.

Još jedna važna činjenica: Mužjaci fazana, u zavisnosti od vrste, dan za parenje počinju glasnim kricima još od 4 sata ujutru, pa imajte ovo u vidu kada birate lokaciju za uzgoj fazana.

uzgoj fazana

Takodje, vodite računa o tome gde ćete držati hranu za fazane. Ako je na lako dostupnom mestu, hrana može biti meta raznih glodara koji će se lako i brzo namnožiti na vašem posedu.

Držite fazane u ogradjenim prostorima kako ne bi bili meta grabljivica kao što su lisice.

Vrste fazana

Za početnike se preporučuje zlatni fazan, srebrni fazani i dijamantni fazan koji su poznati po dugim raskošnim perima. Vrste pogodne za početnički uzgoj su još i mongolski i obični fazan, sedlasti i kraljevski fazan, i crvena divlja kokoš.

Ako imate više novca i vremena za uzgoj, možete probati sa gajenjem zahtevnijih vrsta ove ptice: plavouhati i belouhati fazan, satir i temink tragopan, glanc fazan, edvardov i eliotov fazan, sivi paunasti fazan. .. Reč je o vrlo otpornim vrstama koje mogu podneti različite uslove smeštaja po pitanju ishrane i drugih posebnih zahteva.

Kako početi uzgoj?

Najbolje je da nabavite ptice od različitih roditelja jer ćete njihovim parenjem dobiti zdravu i jaku pticu. Kupite mlade fazane od proverenih uzgajivača i raspitajte se u kojim su uslovima gajeni i kakva im je bila ishrana.

Preporučljivo vreme za nabavku fazana za uzgoj je jesen. Tada uzgajivači iznose u prodaju mlade ptice i tada je cena najniža.

Oprez: Uzgajivači retko prodaju najbolje primerke ptica već ih ostavljaju zasopstveni uzgoj. Takodje, oprez je potreban i pri kupovini jaja od fazana, jer su ona neretko neoplodjena ili stara.

Uslovi za smeštaj fazana

Fazani se čuvaju u parovima, a nekada i kao trio ( jedan fazan i dve fazanke). Dok traje parenje, više fazana a nekad i fazanki se neće podnositi. Za manje vrste kao što je zlatni fazan, najmanja površina prostora za uzgoj – volijere za jedan par je 6 kvadratnih metara. Veće vrste zahtevaju duplo veći prostor.

Volijere treba da imaju visinu od makar dva metra, kako bi u njima odgajivač mogao da stoji tokom čišćenja ili hranjenja. Nadstrešnica ili zaštitna kućica treba da je suva i bez promaje, uz što više sunčeve svetlosti. Potrebno je da prečke koje fazani koriste za spavanje budu na zaštićenim pozicijama i prečnika oko 5 cm.

Koristite za ozelenjivanje volijere bambus ili rododendron. Može se koristiti i trava mada je neke vrste fazana mogu uništiti. Vrata na volijeri moraju da pašu uz sve uglove, kako fazani ne bi pobegli.

Ishrana fazana

Fazane treba hraniti izbalansiranom hranom a preporuku ćete, u zavisnosti od vrste, dobiti od dobrog uzgajivača. Fazanima mora stalno biti dostupna sveža voda.

Inkubacija jaja i razmnožavanje

Kako bi ženke bile podstaknute da nose jaja, treba im omogućiti improvizovana gnezda – korpa ili drvena kaseta koja je ispunjena zemljom, peskom, slamom ili trinom. Neke ženke će možda same napraviti gnezdo u vidu plitke rupe pod nekim grmom.

Po pravilu, ženka fazana nosi jedno jaje svakog drugog dana, mada broj može varirati u zavisnosti od vrste. Svako jaje obeležite datumom nošenja i nemojte ga pomerati već ga ostavite u gnezdu.

Kad je nasad potpun, ženka počinje sa sedenjem na jajima. Ženke obično odgovorno leže na jajima dok je odgoj pilića komplikovaniji jer tada neretko postaju nervozne.

Ako ženka odbija da sedi na jajima, pored inkubatora, može se koristiti kvočka neke patuljaste peradi. Temperaturs u inkubatoru treba da je uzmedju 37,4 do 37,7 stepeni a vlaga od 45 do 50 stepeni.

Dužina inkubacije jaja kod nekih vrsta fazana:

Zlatni, dijamantski, sivi paunasti i edvardov fazan : 22 dana , srebrni i kraljevski fazan : 25-26 dana, crvena divlja kokoš od 19 do 21 dan, belo i plavouhati od 24 do 28 dana i glanz fazan – 28 dana.

Piletu treba od 12 do 24 sata dok ne izadje iz jajeta. Nakon izlaska, ostaje još 12 do 24 sata bez hrane i vode a onda se stavlja pod ultracrvenu lampu i nudi mu se voda i hrana.

Pilići fazana ne smeju da se drže sami već je poželjno da budu sa drugim pilićima slične starosti ili sa pilićima ukrasne peradi. Pažnja- pilići kraljevskog fazana su vrlo agresivni pa ih nemojte mešati sa pilićima drugih vrsta fazana.

Lampa ili veštačka kvočka se postavlja na oko 15 cm visine a ako primetite da se pilići guraju pod lampu, pojačajte lampu ili spustite kvočku jer im je verovatno hladno. S druge strane, ako beže od lampe, snizite temperaturu.

Za piliće na tržištu postoji veliki izbor gotove mešavine hrane u granulama ili u vidu brašna koja je siguran izbor u odnosu na neke domaće spremljene mešavine ishrane.

Pojilice za piliće fazana treba da budu plitke. Vodite računa da se voda iz njih ne prosipa jer će vlaga uticati na rast plesni i nekih drugih uzročnika bolesti. U prvim danima života, pilićima se mogu ponuditi i mali komadići salate.

Pošto za svega nekoliko dana pilići počinju da lete, kutiju u kojoj ih držite pokrijte mrežom.Ubrzo, piliće možemo da preselimo u veći kavez ili volijeru sa veštačkom kvočkom ili IR lampom.

Sa napunjenih 6 sedmica, mladi fazani se po lepom vremenu, mogu pustiti na otvoreni travnati prostor.

gajenje fazana

Ukrasna perad

Pored fazana, na sličan način uz poštovanje minimuma pravila, možete odgajati i drugu ukrasnu perad. Najčešće se gaje zbog neobične lepote, mesa ili jaja.

Najpoznatije vrste ukrasne peradi koje se mogu gajiti kod nas su orpington, njuhempšir, australorp i plimur rok. Ova perad počinje da nosi sa 4,5 do 8 meseci, nosi od 150 do 200 jaja godišnje, prosečna težina jaja je od 50 do 70 grama. Težina kokošaka je od 2,5 do 3,5 kg, a petlova od 3,5 do 4,5 kg.

Dosta pažnje privlači patuljasta kokoš, poput japanske svilene kokoši ili patuljastog feniksa.

Od ostalih ukrasnih vrsta peradi izdvajamo: Kokinkinka – mala koka u raznim bojama, Patuljasta brama karakterističnog smešnog hoda i Velika Brama – jedna od najvećih vrsta ukrasne kokoši prelepe spoljašnosti.

Preporučujemo