Home ŽivinarstvoOstalo Saveti za uzgoj pčela

Saveti za uzgoj pčela

by admin

Za početak pčelarenja dovoljno je 3 do 5 košnica. Važno je ne počinjati sa jednim pčelinjim društvom jer, ako ono zbog nekih razloga oslabi, nećemo imati čime da ga pomognemo.

Tokom zime ili s ranog proleća, nabavljaju se kvalitetne košnice, koje treba da budu ofarbane i sa krovovima koji je opšiven limom. Košnice treba da budu iste konstrukcije i prilagodjene selidbi.

Potreban pribor za gajenje pčela

Za početak su neophodna dva pčelarska šešira i dva para zaštitnih rukavica. Umesto šešira, bolja je pčelarska bluza sa šeširom. Osim toga, neophodno je obezbediti i dimilicu, pčelarski nož i četku kao i materijal za sagorevanje u dimilici, zatim kalem žice za ožičavanje ramova, oko dvadeset satnih osnova i žvrk za utapanje žica u satne osnove.

Rojenje

Rojenje je prirodna težnja pčela za reprodukcijom, i za stvaranjem nove zajednice. Obično se dešava u proleće kada je dostupna veća količina nektara i polena.

Vrste: Uzgoj pčela može se početi prirodnim jeftinijim rojevima, ili dobrim rojevima na ramovima, odmah nakon bagremove paše. Rojevi treba da budu na 5 ramova. Tri rama su puna legla a krajnji ramovi su oni sa hranom – polenom i medom.

Površine sa leglom treba da su gusto pokrivene pčelama raznih doba starosti. Potrebno je da bude minimum 10.000 pčela medju kojima i mlada oplođena i obeležena matica. Svi ramovi treba da sadrže oko 3 kg hrane. Košnice treba da imaju obezbeđenu ventilaciju, odnosno dotok svežeg vazduha.

Nega i održavanje

Za najbolji razvoj rojeva, potrebna je dobra nektarsko-polenska paša, a u nedostatku iste, pčele treba prihranjivati. Prihrana podrazumeva po 300 grama šećernog sirupa, uveče.

Kada su uslovi uzgoja povoljni, rojevi mogu do avgusta da izgrade najmanje po 5 novih ramova i da se leglo razvije na po 6-7 ramova. U avgustu obratite pažnju na rezerve hrane kako bi zazimljavanje bilo uspešno i kako bi prolećni razvoj društva bio uspešan. Ishrana: Obezbedite pčelama zimnicu ako u avgustu nema dovoljno unosa nektara iz prirode.

Zaštita od varoe: Sledećeg meseca, u septembru, tretirajte pčelinje društvo protiv bolesti odnosno protiv varoe, nakon čega su pčele spremne za uspešno prezimljavanje.

Uzgajanje matice

Razlika između pčele radilice i matice stvara se usled drugačije hrane koju su dobijale dok su bile larve. Za odgoj matice potrebno je stvaranje uslova koji stimulišu pčele da uzgajaju matice, odnosno matičnjake i da obezbedite resurse potrebne pčelama za uzgoj matice.

Pčele će zameniti maticu (tiha smena) u slučaju da je matica stara i ne izlučuje dovoljno feromona, ili ako je bolesna, pa ne polaže dovoljno jaja. Ako matica slučajno bude ubijena, pčele će za svega nekoliko časova primetiti novonastalu situaciju i počeće izgradnju matičnjaka.

uzgoj pcela

Zazimljavanje

Tokom zimske sezone nema nekih zahtevnijih poslova oko pčelinjaka ali kada su snežne padavine jake, može doći do otapanja ili do smrzavanja pa pčele mogu ostati bez kiseonika. Zato se radi tretman oksalnom kiselinom ( protiv aroje).

Trebalo bi redovno pregledavati kako zajednica zimuje, da li je medna kapa probijena ili ne i kolike su zalihe hrane. U drugoj polovini januara mogu da se daju šećernomerne pogače, kao vid stimulacije matici zbog nedostaka hrane a ujedno se na taj način i utopljava pčelinje društvo.

Isplativost uzgoja pčela

Pčelarstvo jeste isplativ posao posebno jer se izvoz sve više orjentiše ka državama Evropske Unije. Prema nekim računicama, za jednu četvoročlanu porodicu, jedan pčelinjak koji broji minimum 100 selećih košnica, moguće je obezbediti pristojnu egzistenciju.

Preporučujemo