Home Voćarstvo Stubaste jabuke – jabuke visokog prinosa otporne na štetočine

Stubaste jabuke – jabuke visokog prinosa otporne na štetočine

by admin

Stubaste jabuke su omiljene i popularne iz više razloga, a najviše zbog toga što brzo počinju da radjaju, već i prve godine nakon sadnje, što daju veliki prinos ali i zato što su na neki način dekorativne. Po popularnosti stubastog voća, odmah iz jabuka na drugom mestu nalaze se stubaste kruške.

Već u drugoj godini pa nadalje, stabla stubastih  jabuka će početi da daju  još veći prinos, koji se ustaljuje na oko 10 do 15 kilograma po biljci i to nakon pete godine starosti stabla jabuke.

Za uspešan uzgoj i zadovoljavajući prinos, potrebno je naravno da se izaberu prave sorte. Najbolje su vrste stubastih jabuka koje su stranooplodne pored kojih je neophodno posaditi oprašivače.

stubaste-jabuke-rumeno-vreteno

Prednosti gajenja stubastog voća

Prednosti gajenja stubastih jabuka su u tome što se može posaditi veliki broj biljaka na skromnijim površinama, pa i u bašti i okućnicama. Stablo se ne grana pa mu pri razvoju nije potrebno mnogo prostora.

Inovacijama se stalno stvaraju nove i sve bolje sorte stubastih jabuka, pa tako možemo da biramo izmedju onih sa potpuno obojenim crvenim, zelenim ili žutim plodovima, tu su i sorte koje sazrevaju u različito vreme kao i sorte otporne na mnoge bolesti i štetočine: na pepelnicu i čadjavu krastavost.

Jedna od sorti koja daje najkrupnije plodove je rumeno vreteno koja sazreva početkom septembra i radja bogato. Sorta kraljica čardaša sazreva kasno a plodovi su vrhunskog kvaliteta i mogu se dugo čuvati u skladištima.

stubaste-jabuke-smaragd

Sorte koje daju zeleni plod, medju kojima su zeleni dragulj i smaragd, vrlo su retke i kod nas i u svetu. Daju lepe zelene plodove koji su kiselkasti a sorta sazreva relativno kasno. Mogu se dugo čuvati u regularnim uslovima skladištenja.

Posebno su atraktivne patuljaste sorte stubastih jabuka koje uspešno možete uzgajati i u saksijama. Svi tipovi stubastih jabuka imaju dugačak period mogućnosti za kalemljenje.

Autor 6 sorti stubastih jabuka je profesor novosadskog Poljiprivrednog fakulteta Vladislav Ognjanov.

Gajenje i održavanje stubastih jabuka

Stubaste jabuke se gaje bez naslona, a sadnja se obavlja u razmacima od po pola metra. U slučaju da ih sadite u redovima, izmedju dva reda rastojanje treba da bude oko 1,2 metra, kako bi bilo dovoljno prostora za okopavanje  i kako bi se kvalitetno uradilarezidbazaštita, prskanje i prihrana.

Optmalno je da u zasadu budu zastupljene bar tri sorte koje radjaju istovremeno, i imaju približno isti vek trajanja.

stubasta-jabuka-djerdan

Zalivanje stubastih jabuka

Stubaste jabuke se, dok traje vegetacija, ne zalivaju često već samo kada se zemljište prosuši. Redovno okopavanje površine zemljišta je takodje deo ispravne nege stubastih jabuka.

Preterano zalivanje može da uzrokuje bujanje stabla ali uz manje razvijene cvetove i deformacije stabla. Sa zalivanjem se mora stati početkom septembra jer semože desiti ponovno cvetanje koje će kao posledicu doneti znatno manji rod.

Orezivanje stubastih jabuka

Orezivanje ovih jabuka je zaista minimalno i predstavlja zapravo proređivanje cvetnih pupoljaka skraćivanjem rodnih kolača. Na taj način se sprečava mogući problem radjanja jabuke tek svake druge godine.

Jednogodišnje letoraste koje imaju dužinu veću od 10 cm, uklanjaju se iz osnove, ali ako se pojave direktno na vodilici, skraćuju se za dve trećine dužine.

Pravilnom rezidbom, voćka će dobiti željen uspravan porast i elegantno razvijeno stablo. Vreme za rezidbu je kraj juna i početak jula kada se razvijaju cvetni pupoljci.

Foto: hortikultura.edu.rs

Preporučujemo