Home Voćarstvo Crni orah – isplativost na duge staze

Crni orah – isplativost na duge staze

by admin

Crni orah (latinski naziv – Juglans nigra) ističe se svojim brzim rastom, može se gušće saditi od drugih oraha,a njegovo drvo kao gradja dosta se ceni, pa je u tom smislu isplativost gajenja relativno velika.

Osnovne karakteristike i uslovi za gajenje

Crni orah je veoma otporan na bolesti i štetočine, i praktično nema pravih bolesti i insekata sa kojima ne bi mogao izaći na kraj.

Za uzgoj, najbolja je srednje-evropska klima, što znači da se uspešno može gajiti i u Srbiji. Neće mu smetati ni jače zime.

Crni orah se najviše sadi u SAD- u. Ipak, poslednjih godina, na tom kontinentu se pojavila bolest – rak crnog oraha, koje kod nas još nema,tako da mu naši uslovi gajenja za sada vrlo odgovaraju.

crni orah sadnja

Crnom orahu prija nadmorska visina od 0 do 1 200 metara. Voli sunce, i zahteva godišnje 700 mm padavina. Ne sme se saditi na poplavno područje jer bi tamo sporije napredovao.

Optimalno je da teren ima lagani pad i da je ph zemljišta između 5,0 i 7,0 %, sa humusom od barem 1,5 %.

Idealno vreme sadnje je od novembra do aprila na temperaturi iznad nule.

Zarada

Po ceni, crni orah je obično za 15-20% skuplji od običnog oraha a nekada i više.

Sadnja crnog oraha

Razmak između sadnica je obično od 1 puta 1,5 metra do 2 sa 3 metra. Preporuke su ipak da to bude malo ređe, odnosno 3 sa 3 metra, jer neka iskustva su pokazala da je 2 sa 2 ili 2 sa 3 metra pregusto, a uz to jako otežava i obradu između stabala. Po pitanju kosidbe i korova, treba održavati nasad dok se krošnje ne spoje, a nakon toga, neće biti nikakvih problema.

Prednosti

Pošto se sadi gusto u odnosu na neke druge drvne vrste pa i klasični orah, za uzgajivače je to jedan veliki plus, pošto je omogućena velika količina drveča na malom području. Takodje, nema potrebe za međurednu obradu posle pet do šest godina, jer su orasi gusti i kada se rašire njihove grane, pod njima ništa ne raste, pa tako nema trave, korova, štetnog grmlja a i zemljište se ne mora obrađivati.

Stablo crnog oraha nije mnogo razgranato, zato što on raste u visinu, a ne u širinu poput hrasta ili običnog oraha koji se sadi na ili 8 sa 8, 9 sa 9 ili 10 sa 10 metara razmaka. Posle oko 10 godina, može se uraditi proredjivanje (svaki drugi orah se skida) a može se prodati i ceo zasad zbog stabala za industriju nameštaja ili kao drvo za ogrev.

Visina stabla i plodovi

Brzina rasta: Crni orah može da naraste u visinu 30 do 40 metara, za šta mu je potrebno 50 do 60 godina. Njegovi plodovi su malo veći od plodova običnog oraha ali je ljuska deblja i čvršća, tako da ih je relativno teško čistiti. Plod je naravno jestiv i hranjiv, a koristi se i u narodnoj medicini.

Gnojidba

Preporučuje se dodavanje stajskog djubriva (oko 20t po hektaru) pre sadnje, koji se zaore.

Ulaganja i isplativost

Cena sadnice crnog oraha je oko jedan evro, ili dva evra sa usligom sadnje.

Ulaganja u uzgoj crnog oraha su realno niska. Ulaganje se isplati ipak za više godina, odnosno do seče za prodaju treba da prodje najmanje 25 godina, tako da ovo nije način brze zarade, ali je svakako način da sa ne previše rada sebi omogućite jak prihod za 25-30 godina.

Preporučujemo