Home ŽivinarstvoOstalo Kanibalizam kod životinja

Kanibalizam kod životinja

by admin

Kanibalizam – termin je izveden po Kolumbu, koji je obavestio svet da na ostrvima u zapadnoj Indiji žive ljudožderi – kanibali. Ova pojava manifestuje se kod živine, kao i kod fazana i prepelica, tako što ptice čupaju i žderu perje drugim pticama.

Plumofagija je, može se reći, mana nekih ptica da kljucaju leđa drugim pticama i žderu i gutaju njihovo perje, nanoseći povrede do krvi. Kljucanje oko kloake vrlo je česta pojava u fazanerijama, naročito kod mladih jedinki, pri čemu se iz nje izvlače creva i nastupa uginuće, a takve leševe druge jedinke kljucaju i proždiru.

Uzrok plumofagije nije još u potpunosti razjašnjen, ali nesumnjivo da su od značaja kvalitet hrane i veličina raspoloživog prostora za kretanje. Nije isključeno da deluju izvesni psihološki momenti, povezani sa navikom da prepelice neprestano kljucaju. Plumofagija je, u stvari, loša navika, a po nekim autorima to je poremećaj u izmeni materija ili psihoneuroza.

Da bi se ova pojava sprečila, pribegava se dobroj i kvalitetnoj ishrani, koja je bogata kalcijumom i drugim mineralnim elementima.

Takođe treba nastojati da prepelice budu u pokretu. Plumofagija se obično ne pojavljuje u ozbiljnijim oblicima ni kod prepelica koje žive u grupama, ni u kavezima gde se nalaze mlade ptice.

Peletirana hrana i zrnevlje brzo dovode do sitosti, pa postoje veće potrebe za nesvarljivim materijama (celulozom). Uspešno se koriste grančice četinara (smreka, kedar i drugi) kao i sveža lucerka i detelina, kako bi se prepelice zabavile kljucajući. Kod japanskih prepelica ova pojava se pojavljuje ranije nego kod drugih koka i to, uglavnom, u trećoj nedelji starosti.

Ako se obezbedi potrebna povrpšna uz kvalitetnu i punovrednu hranu, moguće je da se ova pojava potpuno izbegne.

Preporučujemo