Home ŽivinarstvoProizvodnja jaja Isplativost proizvodnje jaja za potrošnju

Isplativost proizvodnje jaja za potrošnju

by admin

Mnogi, ako ne svi čitaoci ove publikacije, svakako će se upitati: da li se isplati proizvoditi jaja za potrošnju? Moze li se od nje očekivati neka, i kolika ekonomska korist?

Ovo je, nažalost, pitanje na koje u našim uslovima nije nimalo lako dati pravi odgovor. Ekonomičnost neke proizodnje u vreme kada se cene menjaju bez određene pravilnosti i zakonomernosti, mora da se posveti posebna pažnja.

U svakom slučaju, proizvođač sa manjim jatom kokoši (nekoliko desetina do koje stotine) ne može mnogo da reskira ako se odluči za proizvodnju jaja za potrošnju i sa uspehom je ostvari po izloženim uputstvima.

Za orijentaciju se iznosi struktura proizvodne cene jaja za potrošnju u našim uslovima kao prosečna za nekoliko poslednjih godina:

Isto tako, proizvođač može računati da će dobro finansijski proći, ukoliko sa 3, 5 do 4 jajeta (po maloprodajnoj ceni) može da kupi 1 kg krmne smeše za nosilje. Ovo „pravilo”, međutim, bilo je povezano i sa odnosom maloprodajne vrednosti 40 jaja za nabavku jedne 16. do. 18. nedeljne – kokice: Pomenuti odnos je trenutno znatno nepovoljniji.

Preporučujemo